0
Sinu ostukorv

Tatrajahu ja puraviku hapusai

Ülikoolipäevil sõin ma palju tatart. See oli odav, tervislik ja väga toitev. Lisaks sellele saab sellest valmistada palju erinevaid roogi. Seega väga mitmekülgne. Prae natuke sibulat, lisa tomateid, vorsti, ja sul on maitsvad toitvad road valmis. Või keeda tatart köögiviljade puljongis, lisa kukeseeni või muid seeni, ja sa saad veel ühe tervisliku roa. Ja seda saab teha ka juuretisega leiva kujul.

Selle retsepti jaoks kasutasin ma kuivatatud puravike, mida korjasin eelmisel hooajal. Ma pole seda retsepti teiste seentega proovinud, kuid sa peaksid saama asendada puravike mis tahes teise tugeva maitse ja aroomiga seenega. Millegi maitsetu nagu šampinjonide kasutamine ei anna tõenäoliselt väga häid tulemusi.

Sa ei pea tingimata kasutama kuivatatud seeni. Värsked või külmutatud töötavad samuti hästi.

Kui sa ei ela Ida-Euroopas, kus tatart võib leida igast poest, ja mõnedes riikides võib saada ka tatrajahu, siis sinu parim valik oleks leida Ida-Euroopa pood, mis müüb tavalist tatart, mille saad seejärel jahuks jahvatada.

Varem oli poodide riiulitel palju tatrajahu, kuid ühel hetkel see peaaegu kadus. Kahjuks pole mul kodus viljajahvatajat, kuid mul on kõige odavam kohvi- ja vürtsiveski, mis tegi selle töö päris hästi.

Võta vajalik kogus tatart, prae seda pannil ilma õlita, kuni see muutub kuldpruuniks ja hakkad kuulma mõningaid praksatusi. Lase jahtuda ja jahvata nagu teeksid seda kohviga. Kui ikka on palju suuri tükke järel, filtreeri jahu läbi sõela ja jahvata ülejäänud tükid uuesti.

Taigna jaoks vajad järgmist:

  • 285g nisuleivajahu (Veski Mati T550)
  • 105g täisteranisujahu (Veski Mati Täistera Nisujahu)
  • 30g rukkijahu (Veski Mati Täistera Rukkijahu)
  • 75g tatrajahu
  • 350g seenevett/puljongit
  • 11g soola
  • 20g mett
  • 50g juuretist

Täidise jaoks:

  • 30g kuivatatud seeni
  • Keskmise suurusega sibul
  • Oliiviõli

Sammud:

  1. Kui kasutad kuivatatud seeni, leota neid vees üleöö
  2. Haki sibul ja prae seda pannil oliiviõliga, kuni tükid on peaaegu läbipaistvad. Lisa hakitud seened ja jätka praadimist keskmisel-kõrgel kuumusel veel mõne minuti.
  3. Sega jahu ja kogu seenevesi, kuni kuivi tükke pole enam näha. Jäta 30-60 minutiks autolüüsiks
  4. Lisa juuretis ja sool ning sega kõik kokku
  5. Lisa mesi ja jätka segamist
  6. Lõpuks lisa seened ja sibulad ning sega, kuni kõik on hästi segunenud
  7. Pärast 45 minutit tee esimene venitus ja voltimisprotseduur
  8. Pärast veel 45 minutit tee spiraalne voltimisprotseduur. Selleks ajaks peaksid jälgima tainast ja kui see säilitab oma kuju 3-4 minutit, siis võid jätta selle kerkima. Vastasel juhul tee veel üks komplekt spiraalseid volte.
  9. Lase tainast kerkida, kuni see on 1,5-1,8 korda suurem. Minu köögis, kus on umbes 23°C, võtab see 6-8 tundi
  10. Eelvormista, kata rätikuga ja lase puhata 15 minutit
  11. Vormista ja pane külmkappi külmkerkimisele
  12. Järgmisel päeval küpseta

Minu lemmikviis seda leiba süüa on praadida tükk pannil võiga. Kui mõlemad küljed on pruunistunud, lisan paar viilu juustu ja katan kaanega veel üheks minutiks, kuni juust hakkab sulama. Sel hetkel on see valmis.